Kinderkerstfeest

De wijzen uit het oosten hebben een ster gezien, de wolf heeft honger, de herder waakt over zijn schaapjes, de soldaat oefent met zijn zwaard, en ondertussen reist een eenvoudige timmerman met zijn zwangere vrouw op bevel van keizer Augustus van Nazareth naar Bethlehem. 

Ook dit jaar hebben we weer met de hulp van heel veel mensen een kerstverhaal verteld in de kinderkerstviering van kwart over zes. Er was een heus kinderorkest, georganiseerd door de pianiste, er was een mooie jonge zangeres die prachtig mooi lied voor ons zong. Er waren kinderen die de diverse rollen speelden in het spel. Er waren echte lammetjes met een echte herder. Er waren vele handen die na afloop het stro opruimden. En dankzij de technische commissie was er een lichtgevende ster die verplaatst kon worden over het liturgisch centrum. Want het kerst verhaal blijft een mooi verhaal, dat verteld en verbeeld moet worden, elk jaar weer.

Het zijn roerige tijden in Israel, maar de wijzen gaan op zoek naar de pasgeboren koning. In onze verbeelding dit keer geen Balthazar, Melchior of Caspar, maar K3, de drie Koninginnen. Ze ontmoeten de vertwijfelde herder, die het zat is dat de wolf steeds een lammetje steelt. Even later ontmoeten ze de hongerige wolf, die wel begrijpt dat de herder boos is, maar wat moet hij anders: hij moet toch eten? En nee, een dropje, kauwgum en salade lust hij niet; hij is toch geen konijn? Zowel de herder als de wolf verwijzen de drie Koninginnen naar Jeruzalem, het centrum van de macht, waar mensen met hun neus in de boeken zitten, en deftig paraderen. 

Het engelenkoor zingt een prachtig lied over sterren die de weg wijzen. De ster beweegt richting Jeruzalem, en de wijzen volgen haar. 

Maar ook in Jeruzalem is geen koning geboren. De stoere Romeinse soldaat weet van niets, en wil liever op jacht naar de wolf, die zachtjes achter hem sluipt. 

En dan beweegt de ster weer. Weer terug naar de stal, naar de lammetjes.

Bij de stal ontmoeten de wijzen opnieuw de herder, die verbaasd vertelt over een kleine baby. De wolf komt er ook bij, en het lukt de wijzen, nadat ze eerst het kind en zijn ouders hebben begroet, de wolf en de herder te verzoenen. De oude profeet Jesaja had het al voorspeld: de wolf en het lam zullen samen wonen.

Elk jaar weer vertellen en verbeelden we het verhaal, en het blijft mooi.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.